Translate

четверг, 11 сентября 2014 г.

Перший ювілей

Вересень - і знову в рамках Програми соціального партнерства Групи Метінвест на Північному ГЗК пройшов Криворізький кінофестиваль «Кіно під зорями.  Дубль 5». Вже нині Кривий Ріг може повноправно пишатися: у нього є свій головний кіноогляд! Канни, Венеція, Одеса, Берлін, тримайтеся! Далі буде! 
А зараз вже можна переглянути всі фільми-переможці "...Дубль 5"


«Біллі, заряджай!»


Примітно, що за п'ять років географія кінофоруму значно розширилися. Цього року на фестиваль прислали понад 300 робіт з 29 країн світу, причому, з «розвинених кінематографічних» країн - Росії, Італії, Франції, Німеччини, Бельгії. Так що у «Кіно під зорями» є всі шанси змінити статус на «міжнародний». У всякому разі, цього щиро побажав на відкритті ювілейного фестивалю член журі - київський кінорежисер і сценарист Олександр Фролов.
Гостинності метінвестовцам не займати, тому кіновидовище з кожним роком залучає все більше нових друзів. Та й старі знайомі його не забувають: сюди прагнуть приїхати ті, хто хоч раз вже побував. У числі постійних учасників кінематографісти Олександр Юдін, Олексій Лідовскій, Вячеслав Білий, Ігор Доценко, Микола Торяник, Андрій Богун.
Яскравим доповненням дійства стали ювілейна фотовиставка та майстер-класи від профі кінематографа.
- Особливість фестивалю в тому, що кожен його новий дубль стає насиченішим і цікавішим попереднього, - зазначив голова журі, народний артист України Віктор Шкурін. - «Кіно під зорями.  Дубль 5» - це і вдосконалення учасників, і увага глядачів-городян, і прогрес організаторів.

Кіно з північанським колоритом

Кожен фестиваль множить свої, притаманні лише йому, традиції. Є такі і у Криворізького. Якщо Каннський кінофест стандартно починається з проливного дощу, то наш - з удару хлопавки Президента фестивалю, генерального директора Північного ГЗК Андрія Левіцького.
Своєрідною фішкою фестивалю також стали традиційні екскурсії для гостей та учасників по Північному комбінату Метінвесту - виїзди на оглядовий майданчик Першотравневого кар'єру, відвідування музею гірничої техніки під відкритим небом, музею трудової слави комбінату. Навіть бувалі кіношники і ті дивувалися масштабам виробництва!
Поки «метри» від кіномистецтва сперечалися про те, що важливіше - художність або документальність, учасники «билися» за першість.
Особливої теплоти в хід п'ятого фестивалю додав обмін відеозверненнями між Кривим Рогом і Маріуполем - там паралельно проходив кінофестиваль «КіТИ». Криворізькі учасники висловили свою підтримку творчій команді "КіТІв" в такий складний для міста час. Зворушлива відповідь надійшла вже перед церемонією закриття: маріупольці передали слова подяки і побажання миру.



Прямо як у кіно!


Конкурсна програма рясніла різноманітністю жанрів - від ігрового, експериментального, документального кіно до музичних кліпів, соціальних роликів та анімації. Членам журі довелося нелегко у виборі кращих: конкурсні роботи з кожним роком прогресують. Адже фестиваль об'єднує навколо себе найталановитіших і амбітних. Навіть найвибагливіший глядач знайшов тут чому здивуватися, над чим замислитися або посміятися.
До речі, про глядачів. Як відомо, без них - «кіна не буде». Тому Палац культури Північного ГЗК, площадка цього грандіозного заходу, не був порожній. Глядачі, в числі яких північани, їхні рідні, знайомі за два дні переглядів ще раз переконалися в унікальній здатності кіно захоплювати в полон, розкривати щось нове, дарувати яскраві враження. До речі, одна з особливостей фестивалю - можливість безкоштовно дивитися фільми прямо під відкритим небом.
У третій день фестивалю перед церемонією нагородження, були продемонстровані кращі роботи року в усіх номінаціях. Глядачі гідно оцінили вибір членів журі, в складі якого і «метри» українського кіно, і представники театрального мистецтва, і відомі журналісти.
Володарем Гран-прі конкурсу цього разу став режисер В'ячеслав Білий (Україна) за документальний фільм «Капелан» про людину, яка одночасно служить і Богу, і Батьківщині. «Приз глядацьких симпатій» отримала Юлія Мотрук (Україна), автор фільму «Бачити більше» - про хлопчика, до якого повернувся зір. Свої заслужені нагороди отримали всього 22 переможця.
У своєму зверненні генеральний директор комбінату Андрій Левицький підвів підсумки кінофоруму і поділився емоціями:
- Приємно, що криворізький кінофестиваль став міжнародним. За ці п'ять років на суд журі було надіслано близько півтори тисячі робіт з 29 країн світу. Я радий, що саме в Кривому Розі, на Північному комбінаті Метінвесту об'єднується творча молодь.
Андрій Павлович подякував організаторів, учасників, глядачів та побажав мирного неба над головою. До його теплим слів приєдналися й незмінні координатори всіх п'яти «дублів» - Наталія Шамрицька та Володимир Будко.

На завершення Президент фестивалю дав старт новому, шостому дублю криворізького кінофоруму. Місце зустрічі змінити не можна. Дату - теж. Зустрічаємося у вересні 2015 у Кривому Розі!




Комментариев нет:

Отправить комментарий